food

Cognitieve Dissonantie en Vis!

By

Ken je het principe Cognitieve Dissonantie? zo nee, dan leg ik het uit en hoe ik hier last van heb..  Carol Tavris heeft een boek geschreven en definieert het zo:

“Cognitieve dissonantie is het ongemakkelijke gevoel dat we hebben als iets wat we geloven of hopen wordt tegengesproken door de feiten, of als ons gedrag niet overeenkomt met het positieve beeld dat we van onszelf hebben. Of als we twee verschillende ideeën hebben die elkaar wederzijds uitsluiten. Dissonerende cognities zijn ‘stukjes kennis’ of ‘stukjes bewustzijn’ die wrijving veroorzaken doordat ze elkaar tegenspreken. Elke roker bijvoorbeeld kent dat gevoel. Je rookt, maar je weet dat je eraan dood kan gaan. Dat veroorzaakt een ongelukkig gevoel, dus je moet deze dissonantie proberen op te lossen. Dat doe je door de een of andere manier het bewijs dat roken dodelijk kan zijn te verzachten of te negeren, of anders moet je stoppen met roken.”

Dit is het precies.. Een roker weet dat het slecht is, maar zegt dan vaak: Ach mn opa werd ook 90, dus zo slecht is het ook weer niet.

Ik heb ook last van deze cognitieve dissonantie, maar dan op het gebied van eten.

Ik heb de kennis in mijn hoofd zitten wat beargumenteerd waarom ik graag Veganistisch wil eten. Echter.. eet ik nog heel soms vis en gooi ik nog (lactose vrije) melk in mijn koffie.. Verder eet ik af en toe ei als het ergens doorheen zit.. dus: ik ben GEEN vegan en zelf GEEN vegetarier.. Maar dat wil ik wel graag zijn.. Maar waarom lukt het me niet? Thats the question!

Ik heb hele periodes waarin het me wél lukt hoor, soms maanden achter elkaar. Maar dan ineens gooi ik weer melk in mn koffie of zeg ik ja tegen de Spaanse Tortilla (soort dikke pannenkoek van ei en aardappel). Zo stom!

Wie herkent dit? Voor mij is er blijkbaar een onderscheid tussen een varken en een vis.. Omdat ik wellicht denk dat een vis niet denkt of voelt? Maar theoretisch is dat te beargumenteren, maar toch blijf ik het eten, af en toe. Als ik vlees zou moeten eten (ik eet dus nooit en de nimmer vlees) dan zie ik letterlijk het dier voor mij. En ik hou van dieren, dus ik krijg dit nooit en te nimmer meer naar binnen. Maar dit heb ik niet met vis..

Het komt ook doordat hier in Spanje, je geen keuze hebt als je geen vlees EN geen vis eet. Dan kan je alleen kiezen uit een salade met letterlijk alleen sla en tomaat. soms wat wortel en soms wat mais. En daarbij moet je dan benoemen dat als ze er tonijn in doen, je dit NIET wil hebben. Want, als je vraagt om een vegetarische salade, krijg je er tonijn op, 9 van de 10 keer.. En stel je gaat 3 keer in de week eten met vrienden, dan komt die saaie salade je ook de strot uit .. Dus dan neem ik toch die Tuna a la plancha.. Hoe slecht! of toch die Iberische kaas..

Nog meer die met deze struggles zitten? Deel het en wie weet kunnen we elkaar helpen..

Meer weten over Veganisme? Check deze link

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.