culture Life

Hoe is het leven in Spanje met regen?

By

Nu denk je waarschijnlijk, waarom hier een blogpost over schrijven? In Nederland regent het heel veel en daar is niks mee. Dat klopt.. hier is dat echter anders.

Tuurlijk, ik ben Nederlands en niet vies van een beetje regen. Vaak ben ik er ook blij mee, want mijn groentetuin had er vooral deze week baat bij. Maar de regen brengt ook veel beperkingen met zich mee. Als je honden hebt is dat natuurlijk extra vervelend nog denk ik. En het leven in de campo (buiten het dorp of stad) is natuurlijk anders dan wanneer je in een flat in de stad woont.

Vies

To the point nu, de regen maakt ALLES vies en nat, wat logisch is maar hier lijkt het nogal wat meer te zijn dan dat ik dat zou hebben in Nederland. Dat komt doordat hier alles zanderig is. In de campo heb je zandwegen en hier om het huis heen is heel veel zand. Ook zit het in de lucht en valt ook met de regen weer naar beneden. Je neemt het mee met je schoenen, de honden nemen het mee overal naartoe. Veel Spanjaarden kiezen ervoor om de honden buiten te laten, zowel in de zomer als winter, met als reden dat anders het huis vies wordt. Tsja, dat doen honden nou eenmaal.. zowel hier als in Nederland. Wij, of nouja ik het meeste, vinden het zielig en niet goed om honden alleen buiten te hebben. Mijn honden zijn gezelschap honden en wonen MET ons. Echter de honden die ik opvang voor VagabunDOGs slapen buiten. Overdag zijn ze bij en met ons, maar ’s avonds slapen zij buiten, dit omdat ik mezelf wil beschermen en geen zin meer heb in elke ochtend poepscheppen en dweilen.. Dit heb ik dag in, dag uit moeten doen namelijk.. Of dat ik morgens de bank kapot aantref.. Echter is het wél goed voor ze dat ze het gezinsleven meemaken, daarom zijn ze overdag los en vrij en ook binnen. Maar ik dwaal af, terug to the point..

Ook als het droog is heb je last van dat zand, serieus het zit overal.. waar je in Nederland af en toe moet afstoffen omdat er stof op je TV ligt, ligt er bij ons zandstof op de TV, al na 1 dag..

Maar uiteraard als het regent is die “last van zand” wat groter maar voordeel is dat er geen stof op de tv ligt omdat er geen stof meer in de lucht zit. Elk voordeel heeft zijn nadeel en andersom?.

Geen wasjes draaien

Een week van regen betekent ook dat je geen wasjes kan draaien. Theoretisch gezien wel, maar het is niet zo praktisch. Je kan je was niet buiten ophangen obvisiously, maar ook binnen is het niet aan te raden. Dit komt omdat de huizen niet zo goed gebouwd zijn met weinig tot geen isolatie. Dat betekent dat je huis koud en vochtig is als het buiten ook koud en nat is. En als je daarbij ook nog een vochtige was gaat ophangen om te laten drogen is dat niet goed noch lekker. En kan je lang wachten tot het droog is. Ook de honden zorgen voor extra was, honden snappen natuurlijk niet dat zij voorzichtig om moeten gaan met hun dekens omdat het gaat regenen of al regent. Normaal spelen ze vaak met hun kleedjes, lopen ze eraan te trekken (ja, veel dekens zijn snel kapot hier) of willen ze hun kleedje in de zon leggen om te gaan zonnebaden. Als dit vervolgens nat regent kunnen ze er niet meer op liggen, wordt het een vieze bende en ja.. dan heb je ongelukkige en bibberende hondjes omdat ze nat en koud zijn. Dit betekent extra schoonmaak werk, extra was en extra honden die je extra lang binnen houdt omdat het anders zielig is…

Lekkage

Veel Spaanse huizen hebben last van schimmel en vochtplekken en uiteraard veel lekkage. Doordat, wat ik hiervoor ook vertelde, de huizen niet goed geïsoleerd zijn of überhaupt ook maar iets aan isolatie gedaan is of aan gedacht te hebben. Tot nu toe heb ik in elk huis dat ik gewoond heb lekkage of schimmel gehad (5 huizen in 2 jaar tijd). Maar ook veel vrienden van ons hebben er last van. En in ons huidige (en ook laatste) huis dus ook, wiehoe. 1 complete wand in onze slaapkamer laat water door. De hechting van het dakterras naar de wand laat water door waardoor we lekkage hebben in de keuken. En de schoorsteen laat water door waardoor er beneden in de woonkamer bij de haard, ook water ligt.. Genoeg werk wat klaar ligt dus.

Vrij 

Ook betekent regen dat Spanjaarden veel vrij zijn. Mijn vriend heeft sinds deze week trouwens een nieuwe baan (whoehoee) maar werkte voorheen in de bouw. Als het regent kunnen zij niet werken en zijn ze vrij. Maar er zijn ook veel mensen die door de regen alles cancelen. Ze willen eenvoudigweg niet naar buiten, want het regent.. Ze kiezen er dan voor om vrij te nemen of hun afspraken af te zeggen .. Ja echt waar.. Maar dat heeft ook weer zijn voordeel, het was lang geleden dat mijn vriend en ik (+ onze jongere en alle hondjes) een hele dag hebben bank gehangen en netflix hebben gekeken voor het grootste deel van de dag. Echter is de stroom wel 5 keer uitgevallen.. Welcome to Spain! 😉

 

PS: Er zijn ook heel veel mooie dingen aan het leven in Spanje uiteraard, maar er zitten ook negatieve kanten aan het leven hier die ik hier even wilde uitlichten. Volgende blog een positieve 😉

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.