culture Life

De Romeria

By

Elk dorp of stad heeft er eentje; De Romería! Het is een traditioneel feest (bedevaart) van 2 a 3 dagen en iedereen komt in traditioneel klederdracht. Voor de mannen is dat vaak te paard, de vrouwen soms te paard en anders in ontzettende mooie jurken en een bloem op het hoofd. Het feest staat in teken van het aanbidden van de Virgin, paarden, gezelligheid, lekker eten, reizigers/Roma liederen worden gezongen, en heel veel alcohol gedronken. Ook wordt iedereen geacht leren laarzen of schoenen te dragen, ook de vrouwen met mooie fleurige jurken.

Traditionele jurken

Romería del Rocío is één van de beroemdste en grootste bedevaarten ter wereld en stamt uit 1653. Dit is veel meer traditioneel dan hier in het dorp waar ik woon. Zelf ben ik nog nooit bij del Rocío geweest maar ze spreken over een miljoen mensen die daar naar toe gaan. Ze starten in de stad en lopen dan als een traditionele bedevaart naar de bestemming. Te voet, per paard, per paardenkar of tegenwoordig ook met auto. De bestemming is meestal een groot veld met daarop speciaal gebouwde huizen voor de romeria of tenten: Caseta’s genoemd. Soms (bij grote Romería’s) is er ook een Ermita, een kerk van het platteland.  In die kerk wordt er een ceremonie gehouden inclusief heilige maagd die naar buiten gedragen wordt. Daarna luiden er klokken en wordt er in de lucht geschoten. Als die ceremonie geëindigd is, start het feest en gaat iedereen naar hun Caseta om te eten en te drinken tot in de vroege uurtjes.

De heilige maagd
De romeria staat in teken van de heilige maagd. Hier zijn veel mensen heel erg emotioneel over. Zij hebben iets gevraagd aan de maagd in ruil voor een belofte. Als deze wens uit komt, moeten zij hun belofte waarmaken. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de heilige maagd meedragen naar buiten vanuit de Ermita. Maar ook hebben zij bijvoorbeeld een belofte kunnen maken als; Als mijn broer geneest loop ik 40 kilometer zonder schoenen. Als deze wensen uitkomen doen zij dit tijdens de Romeria.

Caseta’s
De Caseta’s zijn huizen die speciaal gebouwd zijn voor de Romeria. Ze staan het hele jaar leeg en worden een week voor de Romería voorbereid voor het feest. De huizen beschikken vaak alleen over een woonkamer, toilet, mega keuken (cafetaria-achtig) en nog een apart rustiger gedeelte waar je zou kunnen slapen. Hier staan bedden en een bank. Elke Caseta is van een familie of groep vrienden, de hele familie is hier dan ook te vinden als er Romería is. Alleen de familieleden of leden van die vriendengroep, eten en drinken in hun Caseta, tenzij je speciaal wordt uitgenodigd.

Seraja en ik op de Romería, totaal niet traditioneel

Paarden
Zelf houd ik niet van Romería’s, met als reden dat het erg paard onvriendelijk is. Ik ben 3 keer naar een Romería geweest en vooral de één-na-laatste keer had ik er last van en ben ik vrij snel naar huis gegaan. De paarden worden vaak niet goed behandelt. Meestal is het een hete dag, zijn de ruiters hartstikke dronken en hebben totaal geen goede feeling met het paard. Niet zoals ik dat ken en zou willen. Maar ik ben dan ook een “tree hugger” in dat opzicht. Ik zou als ik een paard had lekker zonder zadel door het bos rennen waarbij het paard en ik “Deeply connected” zijn. Maar dat is niet zo, en ik moet ook toegeven dat dat natuurlijk het Utopia is..

De paarden zijn gebroken, wat je in de ogen vol stress terug ziet. Ze hebben de vreemdste haarstijlen en vaak is hun staart heel kort geknipt. Waardoor ze alle vliegen niet weg kunnen slaan. Al heb ik weinig vliegen gezien, hiervoor zullen er wel wat chemische sprays te krijgen zijn. De paarden lopen te schuimbekken, te zweten en af en toe schiet er eentje zo erg in de stress dat hij keihard begint te galopperen. Je hoort soms de vreselijkste nieuwsberichten, botsingen van paarden, paarden die flauw vallen of zelfs sterven. Echter heb ik mij laten vertellen dat veel paarden gehuurd zijn. En veel mensen die hun eigen paard meenemen naar de Romeria, wél heel goed zijn voor hun paard. Vooral op veel grote Romeria’s  worden veel paarden gehuurd. Met dit soort paarden gaat het vaker fout.
Ik ben heel erg blij dat dit hier in mijn dorp niet het geval was. De paarden waren heel gezond, minder gestresst en ook minder gestyled. Ook liepen er wat ezels tussen. Deze Romeria vind ik dan ook het leukste tot nu toe. En dit komt vooral omdat mensen veel zorg hebben voor hun paard.

Echter, is de positieve kant dat het een erg warm feest is onder de familie. Er wordt gezongen, lekker gegeten, gedanst en plezier gemaakt. En van dat traditionele houd ik wel, als buitenlander zijnde. Ben jij wel eens naar een Romería geweest? Laat het me weten in de comments!

You may also like

Comment (1)
  1. Alice Stotter - Tromm 3 years ago

    Hoi Maaike, ik ben naar het grote feest geweest in El Rocio. Minstens 10.000 paarden. Ongelooflijk. En omdat ik er was met iemand die met Ayamonte meeliep, werd ik uitgenodigd om te eten. Maar dit zijn niet allemaal Romano’s maar veel Spanjaarden.
    Ik ben vaak terug geweest in El Rocio want het is een bijzonder dorp waar de straten van zand zijn en alleen de trottoirs betegeld zijn.

    Reply

Post A Comment

Your email address will not be published.