culture food

Setas zoeken

By

In en rond februari, als er al behoorlijk wat regen gevallen is, is het hier een sport of cultuur om Setas te gaan zoeken. Deze “Setas” zijn een paddenstoelen soort welke je kunt eten. Degene die wij gezocht hebben heetten officieel de Lactarius deliciosus maar hier worden ze ook wel Níscalo of Robellón genoemd. En in het Nederlands heetten ze de oranjegroene melkzwam.
Er is ook een giftige variant die erg op deze Setas lijken, alleen komt er een melkachtige vloeistof vrij als je wat haartjes weg schraapt met je mesje. Maar, geen nood wanneer je die variant, zou eten. Je gaat niet dood, je hebt alleen buikpijn en zou je kunnen overgeven.

De Setas groeien net iets onder grond. Ze zijn te vinden doordat de grond ietwat omhoog staat. Bijna automatisch trekt je oog er naar als je over de grond zoekt. Ik let altijd erg op details en zie de kleinste dingetjes op welk oppervlak dan ook.. Setas zoeken is daarom voor mij niet moeilijk. Dani noemde me een natuurtalent en heb vanaf het begin al veel gevonden al heb ik Dani wel nodig om toch nog even te checken of deze variant de niet giftige is.

Hoe je Setas typisch Spaans klaarmaakt? Dat is heel makkelijk:

De eerste stap is dat je ze heel goed schoonmaakt. Niet goed schoonmaken is veel zand tijdens het kauwen. Een beetje zand schuurt de maag (wat iets goeds zou zijn), zei mijn moeder altijd. Maar erg lekker is het niet.

Een beetje zand schuurt de maag, zei mijn moeder vroeger.

Daarna vinden we ze het lekkerste om ze met knoflook en olie klaar te maken en daarnaast een lekker Spaans kaasje te serveren. Maar we doen de Setas ook wel eens in de oven. Eigenlijk net als wat je ook ziet met normale champignons.

Mocht je het leuk vinden dit ook eens mee te maken, kom dan zeker eens langs in Villablanca rond februari!

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.